Larm om röklukt på Tobaksspinnargatan 10

roklukt-brand

Jag har just gått av mitt nattskift på Kungsholmens brandstation och är på väg att lämna station när röda lampan tänds och larmet om röklukt i ett 6 våningshus talas ut i våra högtalare. Mitt flerbostadshus där jag har både min lägenhet och mitt kontor, Tobaksspinnargatan 10. Jag stelnar till. Plötsligt känner jag inte det lugn som jag vanligtvis känner när larmet går. Allt blir mer verkligt. Massor utav frågor ramlar över mig. Är det hemma hos mig? Är det på mitt kontor? Är någon där just nu? Är det hos en granne? Hur allvarligt är det? Brinner hela huset? Har jag glömt någon platta på? Hur allvarligt är det?

Egentligen vet jag att larm om röklukt kan vara en mängd saker som oftast hanteras med enkelhet. Det är inte helt ovanligt att någon glömt något på spisen, att en cigarett ligger och pyr någonstans eller att någon försöker få eld i sin braskamin.

Får vi inga fler indikationer från vår larmcentral så brukar vi sällan vara oroade. Men vilken skillnad det blir när det gäller en själv. Mitt liv och min trygga plats. Jag får plötsligt en otroligt stark förståelse över hur människor känner i situationer som dessa. Stressen, rädslan och den stora oro som uppstår. 

Vad gör man om det börjar brinna? Det finns en minnesregel som är bra att lära sig. Detta är en prioriteringsordning som är bra att ha med sig om branden uppstår. 

Rädda – Dig själv och de människor som finns i din närhet till en säker plats

Varna – Andra människor som finns i närliggande rum, lägenheter eller område som är direkt utsatta för branden

Larma – 112 så fort som möjligt eller be någon annan att ringa. Uppge vad som hänt och var du befinner dig. Svara på larmoperatörens frågor.

Släck – om möjligt branden. Med hjälp av ett grytlock du lägger över kastrullen för att kväva och kyla branden. Med en brandfilt för att kväva och kyla branden. Med en brandsläckare, gärna en 6 kilos pulversläckare som kan släcka alla olika former av bränder, genom att på tryggt avstånd rikta munstycket mot branden och trycka av kväver och kyler du branden. Är det brand i ett helt rum, töm hela pulversläckaren och stäng sedan dörren till rummet. Detta köper tid och begränsar branden tills räddningstjänst är på plast.

Vad gör du om du känner röklukt? 

  • Se efter om du kan hitta var det kommer ifrån
  • Hör du någon brandvarnare tjuta
  • Ser du någon rök
  • Luktar det el, matlagning, ved, cigarettrök eller något annat?
  • Känner du oro så knacka på hos dina grannar för att undersöka närmare
  • Larma 112 om du inte hittar orsak och du känner oro så guidar larmoperatören dig om vad du ska göra samt larmar räddningstjänst om de ser ett behov för detta

Men vad va det nu som hänt på Tobaksspinnargatan 10? Denna gången va det en person i huset som hade bränt mat på spisen, ingen brand och ingen fara för varken människa eller egendom. Va skönt!

Related Posts

Leave a Reply